keskiviikko 8. lokakuuta 2014

KESKIVIIKON 3MONEN: TAPPAJAFARKUT + 2 MUUTA KIRJAVINKKIä

Piti jo tästä Tappajafarkut-kirjasta kirjoitella jo silloin, kun villasukkia ei vielä tarvittu. No parempi myöhään.
Jos yhtään kiinnostaa tietää, mistä vaatteemme tulevat, millaisia sudenkuoppia vaatetusteollisuuden eettisyyteen liittyy, niin suosittelen tätä Outi Moilalan viime vuonna ilmestynyttä Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita -opusta.

Kirjassa käsitellään mielestäni aika neutraaliin sävyyn faktoja vaatetusteollisuuden työoloista, palkoista ja siitä, miten vastuullisia tai vastuuttomia yritykset ovat. Surullista kyllä suomalaiset yritykset ovat hoitaneet vastuullisuutta usein yllättävän kehnosti. Moilala onnistuu myös kirjoittamaan vastuullisuudesta siten, että lukijalle eli kuluttajalle ei tule syyllinen olo. Ainakin oma oloni oli kirjan luettuani toiveikas, asiat eivät ole kovin hyvin, mutta omilla valinnoillani on merkitystä. Siksi, vaikka rakastankin vaatteita, muotia ja trendejä pyrin harkitsemaan jokaista ostokseni tarpeellisuutta ja kiinnitämään huomiota materiaaleihin ja laatuun.


Jos Moilalan kirja sai olon toiveekkaaksi, niin muistaakseni tämä Naomi Kleinin kirja jätti huolestuneen ja vähän tuskastuneenkin olon. No Logo on julkaistu 2001 ja oli minulle silmiä avaava lukukokemus siitä, miten globaalit brändiyritykset ovat hiipineet jokaiselle elämänalueelle ja miten ne riistävät työntekijöitään kehittyvissä maissa. Taidanpa lukaista tämän uudelleen siinä toivossa, että voisin todeta menon muuttuneen parempaan suuntaan.Kolmas kirjavinkki on paaaljon kevyempää luettavaa: The Little Black Book of  Style.

Kirjoittaja Nina Garcia on tullut itselleni tutuksi tuomaroinnistaan Muodin Huipulle -sarjassa (Project Runway). Kirjassa kerrotaan mm. tyylikkään pukeutumisen kulmakivet ja mitkä vaatekappaleet tulisi jokaisen naisen vaatekaapista löytyä. Yksi luku käsittelee hauskasti tyyliä ja elokuvia. Luvussa listataan mm. muutamia elokuvia 30-luvulta 2000-luvulle ja vinkataan, mikä on pääsääntöinen pukeutumistyyli elokuvassa, mitä elokuvan puvustuksesta kannattaa erityisesti huomioida (esim. Breakfast at Tiffany´s - tyyli; pikkumusta ja sen asustaminen). Rentouttavaa iltalukuhömppää - ainakin edellisiin verrattuna! :)Valaisevia ja rentouttavia lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti