tiistai 12. elokuuta 2014

SEMENTTIHOMMIA


Elokuun ensimmäisen viikonlopun vietin pojan kanssa mummilassa. Mummi eli äitini oli vinkannut ostaneensa säkillisen sementtiä ja tietysti halusin päästä osingoille, koska en varmasti saisi aikaiseksi ostaa säkkiä itselleni. Olen ahkera Pinterestin käyttäjä ja siellä olin aiemmin keväällä "pinnaillut" sementti-diy-vinkkejä, joita löytyy paljon erilaisia. Haluaisin kokeilla niitä kaikkia!

Tällä kertaa kokeilin kuitenkin onneani tuikkulyhtyjen ja maljakon teossa. Lyhdyt tein tyhjiin tölkkeihin ja maljakkoon tarvittiin yksi iso ja yksi pieni pullo.
Sementin ja veden sekoitussuhde kannattaa tarkistaa säkin kyljestä, joissain diy-ohjeissa on lisätty sekaan myös hiekkaa, me luotimme veteen ja sementtiin. Sekoitimme seoksen pienellä lapiolla ja sekoitustikulla. Hengityssuojain on suositeltavaa, kun sekoittaa pöllyävää sementtiä.

Maljakkoa varten leikkasin isomman pullon yläosan irti ja täytin sementillä puoleen väliin siitä kuinka korkean maljakon haluaisin. Sen jälkeen painoin pienemmän pullon sementtiin. Kynttilälyhtyjen kohdalla leikkasin tölkeistä kannet pois ja täytin hiukan eri määrillä ja lisäsin sementtiin tuikkukynttilän metallikuoren. Jotta kuori ei pullahda pois sementin kuivuessa, kannattaa laittaa jokin paino sen päälle, esim. kivi. Muotteja kannatta kopistella, jotta sementtiin ei jäisi ilmakuplia.Voilà ja annetaan kuivua! 


 Nämä aikaansaannokset kuivuivat noin vuorokauden, jonka jälkeen leikkasin muotit ympäriltä ja maljakosta pienemmän pullon yläosan. Tuikkujen kuoret oli aika hankala irroittaa betonista, ehkä metallikuorien ulkoreunojen voitelu ruokaöljyllä olisi ollut paikallaan. Ihan ok kuitenkin onnistuivat näin ensikertalaisen tekemiksi :)

Tein yhden kynttilänjalan vielä seuraavana päivänä ennen kotiinlähtöä ja se saikin kuivua useamman päivän muotissaan. (Kynttilän pidikkeeksi upotin sementtiin mutterin.) En tiedä vaikuttiko pidempi kuivumisaika vai poistiko vajaan 100 kilometrin automatka muotista ilmakuplia, mutta tämä viimeisenä tehty lyhty on kaikkein silein ja siistein.Mummin aikaansaannos on tässä. Hiukan kävi ensikertalaiselle köpelösti ja laatta meni halki. Ehkä syynä oli ohut sementtikerros tai liian lyhyt kuivumisaika. Sementti on taputeltu öljytyn raparperin lehden päälle. Ohje betonilehtiin löytyy esim. täältä.


 Helppoa, nopeaa (no kuivuminen kestää), edullista ja maalaamalla saa tarvittaessa piilotettua tuotoksen harmauden! Sementtiaskartelu, tykkään!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti